Село Добърско се намира на 20 километра от град Банско.

...
 Село Добърско се намира на 20 километра от град Банско.
Коментари Харесай

Добърско - легенди от миналото

  Село Добърско се намира на 20 километра от град Банско. Разположено е високо в Разложката долина в Рила планина, с живописна панорама към Пирин и Родопите. За пръв път в исторически документ селото се загатва в Рилската грамота на цар Иван Шишман от 1378 година, дружно с други села, дарени на Рилския манастир. Но локалните предания свързват произхода му надалеч преди този момент: тук се заселили ослепени бойци на Самуил след трагичната борба при близката Беласица (1014 г.). (Това поверие добърчани са отразили и в стенописите на храма).

 До издигането на Банско в края на XVIII век Добърско е било стопански водещо населено място в Разложката долина. Около 1930 година към селото са принадлежали и махалите Годлево и Бачево. В тях се отглеждалмного добитък,  а добърските търговци изнасяли памук за Турция и Европа - за Босна, Сърбия, Испания, Виена, Будапеща и други Повечето от къщите в селото са издигнати по хълмовете над дребна река, която минава през Добърско. За първи път името Добърско се загатва в грамота на цар Иван Шишман от 1378 година. Тогава селището е известно с името Гнидобрадско. След потурчването на Разлог, популацията на Добърско бързо нараства с българите, търсещи избавление от османците. До XVIII век Добърско е значим стопански и търговски център в Разложката долина. Името му тогава е било Недобърско.

 Добърско се намира и много покрай Рилския Манастир, а през вековете тук е бил фундаментален център за християнството в нашата страна. Навярно това е причина в района към Добърско да са разпръснати цели осем светилища, които заобикалят като условна ограда селото. Друга атрактивна забележителност е водопадът, който е вкопан в корените на древен бор в черква. В Добърско може да се види още и остаряла римска пещ. Преди време плевел вятър повалил вековно дърво и в основата му се разкрили тухлени арки, образуващи незначителен тунел. Местни експерти по археологически обекти открили, че това е антична керамична пещ, предопределена за произвеждане на тухли и керемиди. Днес добърската пещ е една от дребното пещи от този вид открити на територията  на България. Тя е извънредно добре съхранена и съставлява неповторим и скъп археологически монумент.

 Безспорно обаче най-голямата историческа, религиозна, културна и туристическа забележителност на Добърско е църквата " Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат ". Тя се намира тъкмо в центъра на селото, а нейната история е преплетена с вековна мистичност и именити предания. Заради неповторимата художествена и историческа полезност, която храмът съставлява, той е включен в листата на ЮНЕСКО със международното културно завещание. Светците Теодор Тирон и Теодор Стратилат са били византийски воини, настойници на християнската армия. Църквата е издигната през 1614 година, само че съдейки по надписа на плочата, вкопана в пода пред олтара, може да се допусна, че годината на строителство е 1122 година Според условията на османците постройката не трябвало да изпъква измежду останалите жилищни здания, вследствие на което тя няма даже прозорци - единствено тесни, сходни на бойници, отвори в дебелата каменна стена. Според преданието първите заселници тук са били Самуилови бойци, които са ослепените след борбата в Беласица през 1014 година След провалянето те се насочват към Рилския манастир, само че по пътя неприятните зимни условия им попречват да доближат обителта. Много от тях са останали на мястото на настоящето село Добърско. Те намират излекуване в лечебната вода, която през днешния ден извира в двора на " Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат ". Според друго поверие с водата на изворчето е лекувал очите си и св. Климент Охридски.

„ Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат ” е дребна трикорабна базилика, в която през днешния ден могат да се видят ликовете на над 460 древен и локални герои, които са се съхранили в доста положително положение. Удивителното в този храм е, че нищо в църквата не е реставрирано. Наскоро се предприе единствено главно ободряване, по време на което са отстранени вековните наслагвания от прахуляк и дим върху стенописите. Така иконите и фреските през днешния ден греят съвсем с първичния си искра. Фактът, че на толкоз дребна повърхност са изографисани толкоз доста религиозни стенописи прави „ Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат ” един от най-ценните храмове на територията на страната ни. В църквата действително няма място по стената, което да не е заето от неповторим стенна живопис. Интересен факт е, че Свети Георги и Свети Димитър са изрисувани единствено тук и в Атон в цялостен растеж. Обикновено е признато да ги виждаме изобразени на кон. Образите на светци при норма от 4 - 5 за храм, тука са 30. Това не се среща на никое място на друго място.

 Има догадка, че художникът е бил жена, само че към този момент тя не е подкрепена със солидни доказателства. По това време всички зографи са били мъже. Необичайните похвати, употребявани от зографите, са причина някои хора да виждат в изографисаните стени изображение на Иисус Христос в галактически транспортен съд. Днес множеството от посетителите на „ Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат ” идват, с цел да зърнат тази неповторима фреска, която изписва Божият наследник седнал в нещо, което поразително наподобява на високотехнологична совалка. " Възможно е в тези далечни години иконописците в действителност да са виждали ракета. Няма по какъв начин другояче да рисуват толкоз тъкмо аеродинамичните й форми и грохота на моторите, който се вижда още по-ясно в други български храмове ", е мнението на параспециалисти. В идеално положение е и другата неповторима икона от сюжетната линия господ - астронавт  - " Божието възкресение ". На нея Христос слиза в Ада и възкресява мъртвите. Някои хора виждат в нея, по какъв начин господ поема към повърхността в галактическа капсула, сходна на тази, с която астронавтите се връщат на земята.

 Невероятната градина, която през днешния ден стои пред входа на " Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат " запленява с живописността си. Тя е постоянно поддържана, като е изпъстрена с чудно красиви цветя. В нея е ситуиран и целебният извор, от който са се лекували Самуиловите бойци. Не пропускайте шанса и вие да напръскате лицето си с „ магическата ” вода на язовира, или пък да хвърлите някои монети в него, както повелява традицията. 

Инфо: www.dobarsko.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР